Domino’s Pizza België zet zich in voor hogere welzijnsnormen voor varkens en zeugen

Het Domino's Pork Commitment is opgesteld in nauwe samenwerking met NGO-partner Compassion in World Farming (CIWF)

Berchem, 24 mei 2022 - Met het opstellen van strengere welzijnsnormen voor varkens en zeugen zet Domino's Pizza Enterprises Europa de volgende stap in haar streven naar betere welzijnsnormen voor alle vlees- en visingrediënten die het bedrijf op haar menu heeft staan. In tegenstelling tot het Better Chicken Commitment, bestaat er tot nu toe geen Europese welzijnsnorm voor varkens en zeugen. Met dit initiatief hoopt Domino's andere belanghebbenden en bedrijven te inspireren hun voorbeeld te volgen. Alle Europese landen binnen de Domino's Pizza Enterprise Group staan achter het Domino's Pork Commitment. Onder DPE-Europa vallen de markten: Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Denemarken en Duitsland. In 2020 kondigde Domino's in Europa haar partnerschap met CIWF aan en ondertekende de Better Chicken Commitment.

Dr. Tracey Jones, Global Director of Food Business bij CIWF vertelt: "We feliciteren Domino's met het initiatief om strengere welzijnsnormen vast te stellen voor hun varkens en zeugen, waarbij belangrijke kwesties zoals opsluiting en de noodzaak om hen een stimulerende omgeving te bieden, worden aangepakt. Nu er nieuwe welzijnsnormen zijn vastgesteld voor de kippen en varkens in hun aanbod, kijken we uit naar de voortzetting van ons partnerschap met hen om betere normen voor andere dieren in te voeren. We hopen dat andere bedrijven hun voorbeeld zullen volgen.”

220037_Infographic_PorkCommitmentDEF.png
  • png

Eerlijke ingrediënten

Domino's zet zich in om de welzijnsnormen voor al haar vlees- en visproducten te verbeteren. Marianne Kemps, woordvoerder Domino's Benelux legt uit: “Of je nu wel of niet van vlees houdt op je pizza, we vinden het belangrijk dat dieren een goed leven hebben gehad. Niet alleen voor kippen maar voor alle andere vlees toppings en andere gerechten die we op het menu hebben staan. In 2020 tekenden we het Better Chicken Commitment. Het opstellen van hogere welzijnsnormen voor varkens en zeugen is voor ons een logische vervolg stap. En voor wie liever helemaal geen vlees eet, hebben we ook gedacht. Eerder dit jaar introduceerden we de Vegeroni. De vertrouwde pepperoni pizza, maar dan gemaakt van plantaardige stukjes pepperoni van de Vegetarische Slager."

Het Pork Commitment

Domino's Pork Commitment bestaat uit criteria die alle belangrijke aspecten van varkenswelzijn bestrijken:

·       Ruimte: met een verlaagde bezettingsdichtheid

·       Opsluiting: met een verbod op alle kooien voor zeugen (zowel kraamkooien als individuele zeugenboxen)

·       Een stimulerende omgeving, met ten allen tijde en voor alle dieren beschikbaar organisch hanteerbaar materiaal, met inbegrip van geschikt nestmateriaal voor zeugen.

·       Comfort, met een verplichte controle van temperatuur- en atmosfeerparameters

·       Verminkingen, met een verbod op fysieke castratie, alsmede routinematig couperen van staarten en knippen van tanden.

De keten wil tegen 2026 aan deze ambitieuze criteria voldoen voor 100% van zijn toeleveringsketen voor varkens.

Better Chicken Commitment

Eind 2020 is Domino's Pizza Enterprises Europe (Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Luxemburg en Denemarken) een partnerschap aangegaan met CIWF en heeft het de Better Chicken Commitment ondertekend. Na ondertekening van de verbintenis heeft Domino's Pizza overeenkomsten gesloten met al haar leveranciers. Maria Oehler, hoofd partnerships Europa, vertelt: "Wij geloven in langdurige partnerschappen met al onze leveranciers. De afgelopen maanden hebben we met onze strategische partners de beste aanpak besproken om onze doelstelling voor 2026 te bereiken.  Hoewel we beseffen dat de huidige situatie een uitdaging vormt, zijn onze partners vastbesloten om in 2026 aan de BCC-normen te voldoen."

Einde persbericht

Over Compassion in World Farming

Compassion in World Farming is de toonaangevende internationale liefdadigheidsinstelling voor het welzijn van boerderijdieren, die campagne voert om het leven van miljoenen boerderijdieren te verbeteren en onze voedselsystemen radicaal te veranderen om onze afhankelijkheid van dierlijke eiwitten te verminderen. Ons internationale Food Business-programma heeft tot doel de basisnormen voor dierenwelzijn te verhogen en zinvolle en meetbare doelstellingen te formuleren voor de vermindering van de productie van vlees en andere dieren.

Over Domino's Belgium

Domino’s heeft wereldwijd ruim 20.000 vestigingen in meer dan 89 landen. Als marktleider heeft Domino’s het grootste en meest geavanceerde delivery systeem, waardoor de koeriers jaarlijks zo’n 24 miljoen absoluut verse, warme en kwalitatief hoogstaande pizza’s bezorgen. Domino’s Pizza België maakt sinds april 2006 deel uit van Domino’s Pizza Enterprises Ltd (DPE). DPE is in Australië beursgenoteerd en is de master franchisenemer voor het merk Domino’s Pizza in Australië, Nieuw-Zeeland, Taiwan, Singapore, Cambodja, Maleisie, Frankrijk, Japan, Duitsland, België, Luxemburg en Nederland. Voor meer informatie, ga naar www.dominos.nl.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Domino's Belgium nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL